Hakkımda

Fotoğrafım
Merhaba, amaç popüler olmak değil, anlaşılabilir olmak samimiyette...

7 Mart 2012 Çarşamba

Tatildeki Plansiz Türkler

Dunyada baska hicbir millette yoktur bu tatil duzensizligi....

Ülkemiz 3 tarafı denizlerle kaplı bir tatil cenneti. İstanbul da çok eskiden turistler yolda çevirir ellerindeki haritayı gösterip adres sorarlardı.

Şimdi Sultanahmet' e gidin bi turiste herhangi bir yer sorun, sanki inşaatının temelinde kendisi çalışmış gibi anlatır. Ne yenir diye sorun size kebap çeşitlerini tarifi ile söyler.
İstanbulluyum bana bilmediğim bir yer söyle gideyim diyin size birçok yer tarif edebilir.

Peki neden?

Biz tatile gideceğimiz zaman 3 ay önceden rezervasyon yaptırıp.Tatile gidince otobüs şoförüne, uçakta yanında oturan kişiye, taksiciye nereye gidilir diye soran insanlarız. Bazen hiç sormayız. Tıkılıp kalırız otellere.

Ondan sonra Gurme ve Gezi programlarında gittiğimiz bir tatil beldesini izlerken, ++ AAA Tv de ne kadar farklı, öyle bi yer yok yaaa deriz.

Bi kıskançlık ve pişmanlık bile olur. Yabancılar tatile gidecekleri ülkeyi şehri gitmeden yalayıp yutuyorlar.
Gidilecek yerler listesi, bütçe planlaması yapıyorlar.

Bizde ise tatilci otele yerleşir iki üç gün kalır, sonra etrafında yabancıların her gün bir yere gittiğini gözlemler.
iki üç günü kala sorar nereye gidiyor bu insanlar diye, öğrenince son gününde hepsini bir arada görmeye çalışıp hem zevk almaz, anlayamaz, son günü dinlenmiş değil yorulmuş olarak döner tatilden evine.

Kendi ülkende bir çok araştırılacak kaynak varken, hele ki internet, burnunu çevirip bakmaz gidince insanlara imrenip kalırsın.

Birde kendi ülkende kazıklanmak var.

Bir turizmci olarak yapmadığım bir şey...

Fakat Turizmcilerin %90 ını bunu yapar yerli turisti kazıklar.

Hatta bazen şöyle muhabbetler de döner,

Türk müşteri ; Ulan bu ingilizlerden iyi para kazanıyorsunuz dimi:) ?
Otelci           ; Evet
Türk müşteri ; Kazıklıyonuz lan adamları dil bilmiyorlar, yer bilmiyorlar, döviz değişimi falan hoop giydiriyorsunuz dimi? hahahah :)

Otelci bozmaz adamı, ancak iş tam tersidir. Yabancı turistler o kadar akıllı ve planlı tatilcilerdir ki;
En iyi otelde en ucuz fiyatlara kalırlar. Çünkü onlar planlıdır. İnternette fiyatların düşmesini bekleyip, üstüne üstlük fiyat kırdırırlar.

Artık piyasada  fiyat kırdırmalarına gerek de kalmadı, onlar için yurtdışından yayın yapan siteler, daha uygun fiyatları garanti ediyor. Biz Türk tatilcilerin ruhu bile duymuyor.

Otelci neden Yabancı lara bu kadar imkanı sunuyor peki.?

Yabancılar daha sadık müşteri profili çiziyor. Verdiği paranın karşılığını kat ve kat aldığını anlayıp teşekkürünü edip bir sonraki sene gelmek üzere ayrılıyor. Onlar için nezaket ön planda.

Türk müşteri profili nasıl peki?

Bizde hangi meslek grubu olursa olsun, isterse filozof , aydın, doktor, mimar, sanatçı, oyuncu vs.
Standard bir yaklaşım var. Ben para verdim bu oteli satın aldım. Zengin fakir, Kültürlü Cahil farketmez fikir standard. Gezilecek yerleri hep sondakikaya ayırırlar.
5 yıldızlı en iyi yemekleri yapan bir otel bile olsanız; otelde yemekler hiç hoşuma gitmedi der, tatil dönüşü hava atmak için mükemmel bir oteldi yıkılıyordu der.

Türk ve Yabancı karşılaştırması yapmıyorum. Tatil Cenneti bir ülkede tatil yapmasını bilmeyen bir milletiz bunu anlatmaya çalışıyorum.

Erken rezervasyon diye yırtınan 5 yıldızlı otellere kapanıp tatil yaptığınızı sanmayın. Pansiyonlara, apartlara rezervasyon yaptırın, gezilecek görülecek yerler için internette araştırma yapın. Fiyat için mutlaka pazarlık yapın.

Sizin yan odanızda ki tatilci günlük kişi başı 50 tl verip eğlenirken, siz 100-150 tl verip yorgunluğunuzu bile atmadan tatilinizi harcamayın.

Tatil planlarken gittiğiniz bölgedeki en uzak görülmesi gereken ve en yorucu bölümleri ilk günlere, sakin ve kısa geçecek bölümleri son güne ayırın ve tatilinizin tadını çıkarın.

iyi tatiller,

saygılarımla,

@sosyaldilenci on twitter


 

 

 





1 yorum: